ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Tο ψήσιμο στα κάρβουνα ενδείκνυται για όλα τα κρεατικά, τα πουλερικά, τα ψάρια, αλλά και για τα ζαρζαβατικά.
Γενικά υπάρχουν δύο τρόποι ψησίματος στη σχάρα: το άμεσο ή έμμεσο ψήσιμο. Το άμεσο ψήσιμο είναι αυτό που όλοι γνωρίζουμε, δηλαδή το κρέας, ή ό,τι άλλο ψήνουμε, μπαίνει στη σχάρα ακριβώς πάνω από τη φωτιά και ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία. Είναι ιδανικό για μπριζόλες, μπιφτέκια, λαχανικά, θαλασσινά και γενικά ό,τι ψήνεται σε λιγότερο από 25 λετπά.
Το έμμεσο ψήσιμο είναι το μαγείρεμα σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς άμεση επαφή με τη φωτιά. Συνεπώς, έχουμε την φωτιά στο ένα μισό της σχάρας και τοποθετούμε το κρέας στο υπόλοιπο μισό της. Αυτή η μέθοδος ψησίματος έχει σαν αποτέλεσμα πεντανόστιμο, μαλακό με πλούσια γεύση κρέας. Ενδείκνυται για μεγάλα, χοντρά κομμάτια κρέατος, κομμάτια δηλαδή που είναι επικίνδυνο να καούν απ’ έξω χωρίς να έχουν ψηθεί εσωτερικά, αλλά και λιπαρά τρόφιμα όπως λουκάνικα που με το λιώσιμο του λίπους τους προκαλούν αναζωπυρώσεις στα κάρβουνα.
Φυσικά μπορούμε να συνδυάσουμε και τους δύο τρόπους σε ένα ψήσιμο. Το σίγουρο είναι πως κατά το ψήσιμο στα κάρβουνα, οι τροφές νοστιμίζουν από την χαρακτηριστική γεύση του καπνού. Πειραματιστείτε και δώστε σε αυτήν την γεύση “άλλον αέρα” ρίχνοντας 5-6 σκελίδες σκόρδου ή αρωματικά βότανα στα κάρβουνα ένα λεπτό πριν βγάλετε το φαγητό απ’ τη φωτιά για να προσθέσετε επιπλέον γεύση και άρωμα στα φαγητά σας.
Χρήσιμες συμβουλές για ψήστες με μεράκι
• Καθαρίστε την ψησταριά σας, ειδικά την σχάρα, πριν από κάθε χρήση.
• Λαδώστε λίγο την σχάρα πριν αρχίσει να θερμαίνεται για να μην κολλήσει το τρόφιμο σε αυτή. Εναλλακτικά λαδώστε το ίδιο το φαγητό πριν το τοποθετήσετε πάνω στη σχάρα.
• Όταν τοποθετούμε τα τρόφιμα στη σχάρα αφήνουμε λίγο χώρο μεταξύ τους για να πετύχουμε ομοιόμορφο μαγείρεμα.
• Ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30΄πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Μην τοποθετείτε τρόφιμα στη σχάρα πριν τα κάρβουνα ανάψουν για τα καλά και αποκτήσουν ένα ελαφρύ στρώμα στάχτης από πάνω. Τα κάρβουνα είναι έτοιμα για ψήσιμο όταν σε επιφάνεια περίπου 80% δείχνουν καλυμμένα από γκρι στάχτη. Για να ελέγξουμε τη θερμοκρασία ψησίματος κρατάμε προσεκτικά την παλάμη σας πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Αν μπορούμε να την κρατήσουμε εκεί για 2 δευτερόλεπτα η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, 5-6 μέτρια, 7-8 χαμηλή. Για να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία ψησίματος ανεβάζουμε τη σχάρα ή σκορπίζουμε τα κάρβουνα.
• Για προσάναμμα χρησιμοποιήστε κληματόβεργες γιατί συντηρούν τη φλόγα και ενισχύουν το άναμμα του κάρβουνου.
• Μη χρησιμοποιείτε χημικά υγρά για το άναμμα της φωτιάς γιατί αλλοιώνεται η γεύση του κρέατος.
• Προτιμάμε να ψήνουμε εύλογες ποσότητες κρέατος. Τα ψημένα κρέατα στα κάρβουνα μπορούν να καταναλωθούν και την επόμενη μέρα.
• Τα κρέατα και τα πουλερικά πρέπει να είναι κομμένα σε λεπτές φέτες γιατί διαφορετικά θα καούν εξωτερικά και στο εσωτερικό τους θα είναι ωμά.
• Τα μεγάλα ψάρια πριν τα βάλετε στη φωτιά χαράξτε την επιφάνειά τους διαγώνια σε 2-3 μεριές.
• Τα λαχανικά καλό είναι να τα τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο.
• Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γυρίζετε τα τρόφιμα με λαβίδα και όχι με πιρούνι για να μη χάνονται οι χυμοί τους. Για τα μπιφτέκια χρησιμοποιήστε σπάτουλα.
• Μην αλατίζετε τα τρόφιμα πριν το ψήσιμο, γιατί στεγνώνουν.
Ό,τι πάντως και αν ψήσετε, μία είναι η βασικότερη συμβουλή μας: απολαύστε το! Αγαπάμε το μπάρμπεκιου γιατί μας φέρνει πιο κοντά σε αυτούς που αγαπάμε!